0 - 9

HVV JO11-3

2e klasse 05

19 september 2020 10:00

Wedstrijdverslag Vredenburch JO11-1 – HVV JO11-3                                        19 september 2020

Gespannen gezichtjes bij de spelers en spanning bij de begeleiding. Vandaag spelen wij een heuse topper. In onze poule gaan wij samen met HVV aan kop en is het slechts het doelsaldo wat ons van de eerste plaats af houdt. Na onze wedstrijd van vorige week zijn Martin en ondergetekende alvast even gaan kijken bij onze opponent van vandaag: zij speelden toen tegen Wilhelmus. Alles wat we daar zagen, wijst op een enorme uitdaging vandaag. HVV is een goed voetballende ploeg en is in staat om ook op ons veld de lakens uit te delen. Maar uiteraard gaan we dat niet laten gebeuren zonder slag of stoot. Want een topper speel je tenslotte niet zo vaak.

In de wedstrijdbespreking hebben we het met onze strijders over verschillende scenario’s. Bij een (lang blijvende) gelijke stand gaan we voor de overwinning. Dat blijft zo als we op een minimale achterstand staan. Mochten we de storm van HVV niet kunnen doorstaan en we komen met 3 of 4-0 achter, moeten we aan het doelsaldo denken. Wilhelmus wordt dan namelijk onze concurrent voor de tweede plaats en zij verloren met 9-1 van HVV.

Vandaag is Rob de leidsman. Als hij voor het eerst op de fluit blaast, zijn we enorm benieuwd hoe we het ervan brengen tegen deze goede tegenstander. En we genieten van wat we zien. We kletsen er vol in en laten vanaf de eerste seconde zien dat niet alleen HVV, maar ook Vredenburch JO11-1 een tegenstander is om rekening mee te houden. Het spel golft dan ook aardig op en neer en de toeschouwers genieten van het hoge tempo waarin de wedstrijd wordt afgewerkt. In de eerste minuten krijgt Finnley de bal van Boy na een snelle aanval. Helaas is de aanname nét niet goed genoeg om die aanval voort te zetten. Daarna neemt Rafik het doel van HVV onder vuur met een ziedend schot waar de keeper ternauwernood zijn hand achter kan zetten. Weer daarna doet het trio ‘BRF’ (Boy, Rafik, Finnley) van zich spreken en legt weer een snelle aanval op de mat. De bal komt bij Boy die zijn tegenstander de hielen laat zien. Hij zet voor op de meegekomen Rafik, die drukt af, maar wordt uitstekend op de bal verdedigd door de verdediger van HVV. Maar HVV meldt zich natuurlijk ook in ons doelgebied. En als ze eenmaal hun positiespel laten zien, zien we ook dat ze op een verdiende eerste plek staan. Ze combineren er steeds soepel doorheen, maar lopen vast op de laatste pass. Dat komt onder andere doordat wij voor deze wedstrijd een 4-mans verdediging hebben opgetrommeld. Jayden is de laatste man en loopt de gaten dicht. Anthony en Liam Poll zijn om beurten de backs die hun tegenstander op de huid zitten. De andere back is ook een schitterend verhaal. Dat is namelijk een debutant. Na Damian vorige week zijn debuut te hebben zien maken, was het dit keer de beurt aan Omar. Hij heeft zich de afgelopen weken op de trainingen laten gelden, werd even teruggeworpen door een vervelende griep en is daarna aan een opmars begonnen die hij heeft bekroond met zijn debuut in de O11-1. En wat voor debuut! Als een rots in de branding kwam hij in de meeste duels als winnaar met de bal tevoorschijn. De 4e man in de verdediging was voor HVV de vervelendste man. Onze Liam Roozeboom was opgeofferd om de beweeglijke spits van HVV te bedwingen. En dat deed hij fantastisch.

Maar zoals gezegd kwam HVV er steeds gevaarlijk uit. De aanvallen waarin het wél lukte om de laatste pass te geven, zorgden af en toe voor een schokgolf aan de kant. Gelukkig voor ons hebben wij een uitstekende keeper in de goal staan. Dylan pakte dan ook een aantal ballen die ik al telde. Ook miste HVV zo af en toe het geluk in de afronding. In het tweede kwart blijft het spel op en neer golven. In een moordend tempo proberen de ploegen elkaar kapot te spelen. Geconcentreerd tot het uiterste. We zien de kannen met limonade al staan als HVV er gevaarlijk uit komt. De linkermiddenvelder van HVV steekt het veld over en Rafik gaat erachteraan. Als de tegenstander buiten het bereik van Rafik dreigt te raken, doet hij het enige wat hij kon doen: een (nuttige) overtreding maken. De spits meldt zich voor het buitenkansje, neemt een aanloop en ramt de bal werkelijk fenomenaal de kruising in. Direct daarna klinkt het fluitsignaal voor de rust.

Natuurlijk zijn de jongens teleurgesteld. Maar we houden ze voor dat ze bezig zijn aan een geweldige wedstrijd. Dat ze hun tegenstander zo ver krijgen dat ze niets anders kunnen dan de lange bal te spelen, is een groot compliment waard. Dat we van ze genieten en dat als ze zo doorgaan, dit voor HVV een erg heet ochtendje gaat worden. Vol goede moed loop ik naar mijn vaste stekje aan de zijkant waar ik mij een fantastische tweede helft in het vooruitzicht stel. En binnen 5 minuten is alle hoop vervlogen. Achter elkaar krijgen we de 0-2, 0-3, 0-4, 0-5 en zelfs 0-6 om de oren. Ik zou ermee kunnen leven als het allemaal geweldige goals waren zoals de 0-1. Maar het zijn goals die we weggeven door verkeerd te dekken, helemaal niet te dekken of eigen doelpunten uit schoten die we per ongeluk van richting veranderen als ze op hun weg naast het doel zijn. Het is om gek van te worden.

Nogmaals melden de jongens zich teleurgesteld bij mij. En dit keer deel ik die teleurstelling. Ik hekel de instelling van onze strijders en benadruk hoe jammer het na zo’n eerste helft is om alles door je vingers te laten glippen in 5 minuten tijd. Ik herinner ze aan dat andere doel dat we hadden: kijken naar dat doelsaldo. Het is tenslotte inmiddels duidelijk dat HVV (zeer terecht) beslag zal gaan leggen op de eerste plek en dat voor ons de strijd om de tweede plaats rest. Maar waarschijnlijk zit de teleurstelling onze mannen toch te hoog. Ze zetten wel aan en creëren enkele uitstekende mogelijkheden. Ze leggen ook zeker weer behoorlijke aanvallen op de mat, maar de schwung is er wel uit. Na een wedstrijd die werkelijk heerlijk begon, stappen we uiteindelijk toch met 0-9 van het veld af.

Verliezen van deze tegenstander is echt geen schande. Ook als zij een slechte dag zouden hebben en wij een goede dag, zou het lastig zijn geweest om een goed resultaat te halen. Maar jongens, een goed resultaat is niet altijd de winst. Zodra je merkt dat de tegenstander beter is, moet je de schade beperkt houden. Een kampioenschap of een promotie wordt soms ook bepaald aan de hand van het doelsaldo. En nu wij een uitermate spannende wedstrijd in het vooruitzicht hebben tegen Wilhelmus, hadden we deze wedstrijd een beter resultaat kunnen en moeten halen. Zeker op basis van de eerste helft.

Maar hé, aankomende zaterdag volgt de nieuwe topper: Wilhelmus tegen Vredenburch. Weer een wedstrijd waarin het uiterste van ons gevraagd gaat worden. Weer een wedstrijd waar (hopelijk) de vonken van af vliegen. Weer een kans om de wereld te laten zien dat ook Vredenburch JO11 een tegenstander van formaat is. Dat is het mooie van voetbal: er komt altijd een week later alweer een nieuwe kans!